Nye lamper til badeværelset - 10 ting du skal overveje før du køber

Hvad skal du overveje, når du vælger en badeværelseslampe? Først og fremmest skal badeværelseslamper give dig et behageligt lys, så det er rart at opholde sig på badeværelset. Det skulle nødigt føles som om, at du stod på et offentligt rastepladstoilet med et skarpt spotlys over dig. 

Mange står op om natten for at gå på toilettet og, hvis man blændes af en kraftig lampe, så bliver man først for alvor vækket. Når det er sagt så skal lyset på badeværelset også være effektivt til, når du skal lægge makeup, presse bumser, barbere skægget og meget andet. 

Der er altså mange ting, som du skal overveje, før du vælger en lampe til badeværelset. I denne artikel hjælper vi dig godt på vej med 10 ting, som du skal have in mente, når du køber badeværelseslamper. 

1. Overvej lampens lysudbytte

Badeværelset er meget anderledes fra andre rum i vores hjem. Badeværelset er nemlig det sted, hvor vi skal rengøre os selv, rense vores hud og generelt gøre os klar til dagen. Derfor er det vigtig at vi vælger en lampe med det rigtige lysudbytte. Hvad mener vi med lysudbytte? Lysudbytte handler om, at lyset skal være kraftigt nok til at give belysningen til de opgaver, som vi foretager os på badeværelset. 

Badeværelseslamper må ikke have et for kraftigt lysudbytte, da dette virker blændende og ubehageligt. Et for skarpt lys giver også mange skygger, hvilket er uhensigtsmæssigt, hvis man for eksempel lægger makeup. 

En god løsning, som kan hjælpe dig med at kontrollere lysudbyttet, er en lampe med lysdæmper. Med en lysdæmper kan du selv kontrollere lysstyrken efter dine behov. 

2. Tænk over æstetikken

Lamper er ikke kun praktiske, de er også æstetiske. Når du vælger badeværelseslampe, så skal den også passe ind i stilen på dit badeværelse. Der findes flere millioner lamper på markedet i forskellige designs og stilarter. Der findes minimalistiske, traditionelle, moderne, industrielle og kunstneriske lamper, som alle sammen har deres eget unikke look. 

Tag et kig på stilen på dit badeværelse og find en lampe, som passer til din indretning. Du kan finde inspiration til badeværelset ved at tage et kig på lamper til lave priser hos AndLight

3. Vælg en energieffektiv lampe

Vil du gerne spare på elregningen? Så skal du vælge en energieffektiv badeværelseslampe. Energieffektive lamper er gode at bruge i alle slags rum, men især på badeværelset, hvor lyset tændes og slukkes mange gange om dagen.

Energieffektivitet handler om at spare penge på elregningen, men det er også med til at reducere den mængde af CO2, som lamper udskiller. Energieffektive lamper er for eksempel lamper med LED-pærer. LED-pærer har en lang levetid, udskiller meget lidt CO2 og så findes de i mange forskellige farvetemperaturer.

4. Overvej placeringen af din lampe

Placeringen af dine badeværelseslamper har en stor betydning for, hvordan lyset udsendes i et rum. Du ser for eksempel sjældent et badeværelse med en standerlampe i hjørnet. De bedste lamper, som du kan have på badeværelset, er loftslamper og væghængte lamper omkring spejlet. 

Loftslamper giver et overordnet kraftigt lys ud i hele rummet, mens væglamper omkring spejlet sørger for at du tydeligt kan se, hvad du laver foran håndvasken. Det vigtigste er, at lampernes placering reducerer skyggerne i rummet - især omkring spejlet. 

5. Kig efter lampernes IP-klassificering

IP står for (Ingress Protection) og handler grundlæggende om, hvor godt lampen er beskyttet mod fugt og støv. På et badeværelse er det umuligt at undgå fugt og støv på lamperne, og derfor skal de kunne modstå lidt af hvert. Badeværelset er et fugtigt miljø, fordi vi går i bad og vasker hænder derude. Hvis lamperne har en lav IP-klassificering, kan de tage skade af for meget fugt. 

Derfor skal du vælge en lampe med høj IP-klassificering. Du kan kigge efter lamper med en klassificering på mindst IP44 eller højere, så du er garanteret, at den er god at have hængende på badeværelset.

6. Lampen skal være nem at rengøre

Som førnævnt undgår du ikke fugt og støv på et badeværelse. Når der skal gøres hovedrent, så skal lamperne derude også være nemme at tørre af. Lamper med lampeskærme i stof eller kringlede designs, er måske ikke de bedste lamper til badeværelset. 

Lampeskærme er heller ikke gode mod fugt, så det er bedre at vælge en simpel lampe med en glat overflade, som du hurtig kan tage med en fugtig klud. Du skal være god til at rengøre dine lamper, så de holder i længere tid - dette gælder forresten også, når det kommer til lamper uden for badeværelset.

7. Badeværelset skal have en behagelig belysning

Ofte er der ikke mange store vinduer på et badeværelse. For det meste er der kun et enkelt lille vindue, og derfor kommer der ikke meget naturligt lys ind på badeværelset. Derfor er det nødvendigt med en god lampe eller to. 

Dit badeværelse skal være et sted, hvor du føler dig godt tilpas. Lyskilden skal være behagelig og afslappende, men samtidig kraftig nok til, at du kan se hvad du laver. Det kan godt være besværligt at få det hele i en og samme lampe, medmindre du har en lysdæmper. Derfor anbefaler vi, at du har mindst to lamper på badeværelset, som udsender forskellige lyskilder. Det kan måske være en, som du tænder, hvis du bare hurtig skal et smut på toilettet og en anden, som du bruger, når du skal nette dig i spejlet. 

8. Lampens materiale har en betydning

Lamper kommer også i forskellige materialer, og nogle er bedre end andre på badeværelset. Vi anbefaler du vælger lamper i metal, stål eller glas. Det skyldes at disse materialer kan klare fugt uden at blive beskadiget. Det er også nemmere og hurtigere at rengøre lamper i disse materialer. 

Det er selvfølgelig helt op til dig selv, hvilket materiale du foretrækker. Men hvis du gerne vil have glæde af dine lamper i lang tid, så anbefaler vi metal, stål eller glaslamper til dit badeværelse.

9. Overvej at bruge lightstrips på badeværelset

Lightstrips er blevet rigtig populære i mange danske hjem. Det er en lyskilde, som kan benyttes til, at give mange smarte effekter på badeværelset. Lightstrips monteres med tape på bagsiden, og så kan de placeres lige der, hvor du ønsker dem. På forsiden af strippen er der en masse små LED-pærer, som giver et behageligt lys. 

Lightstrips kommer også i masser af forskellige farver, som du kan skifte via en fjernbetjening eller en app på din telefon. De har også en lang levetid, meget lidt CO2 udledning og så er de utrolig billige og nemme at montere for eksempel i loftet eller rundt omkring spejlet. Du skal være opmærksom på, at de små lightstrips ikke altid har det godt sammen med fugt. Strippens klæbefunktion bagpå kan godt blive forværret af fugt. Derfor skal du ikke montere dine lightstrips omkring brusekabinen eller nede omkring listerne på badeværelset.

10. Køb lamper i god kvalitet

Lamper er en investering, som gerne skulle kunne holde i mange år. Selvom det er fristende at købe billige lamper for at spare nogle penge, så er det ikke et møbel, man bør spare på. Kvalitetslamper er altid at foretrække, og selvom de koster lidt mere, så er de hver en krone værd. 

Kvalitetslamper holder længere, har et bedre lys og ofte også et flottere design. I sidste ende sparer du dine penge ved ikke at skulle udskifte dine lamper igen og igen, når de går i stykker. En lidt højere pris går ofte hånd i hånd med en bedre lampe.

Menu
Top